Vegánstvo je viac než odmietnutie mäsa

trend, životný štýl, status alebo spôsob rebelie?

Vegáni nejedia mäso, ale ani vajce, mlieko a mliečne výrobky. Dokonca ani med. Keď máte intoleranciu na laktózu, alergiu na bielkoviny z kravského mlieka, či na vaječný proteín, vegánske recepty budú pre vás praktické. Ale vegánstvo nie je reakciou na tieto potravinové alergie. Nie je to žiadny nový trend, či superdiéta. O čom je teda vegánstvo?

Citovať históriu vegánstva považujem za zbytočné, nájdete o nej veľa na stránkach rôznych vegánskych organizácií. Osobne som preštudovala viaceré, tak slovenské ako aj zahraničné. Zaujímalo ma, že ľudia, ktorí by inak mohli, prečo nejedia mäso. Prečo sa jedálniček vegána skladá výsosne z produktov rastlinného pôvodu - plant based stravovanie. Odpoveď na moju otázku som našla v definícii vegánstva. Vegáni sa totiž rozhodli viesť spôsob života, ktorým sa snažia vyhýbať sa, najviac ako je to možné a praktické, všetkým formám využívania a krutosti k zvieratám kvôli jedlu, oblečeniu alebo z akéhokoľvek iného dôvodu.

https://www.rawsef.sk/assets/images/globals/IMG_6993-22.jpg

Kľúčové slovo v tej definícii je "viesť spôsob života". Ja sa stravujem plant based. Na raňajky si najčastejšie zvolím turmix alebo smoothie. Pripravujem si ho sama. Rozmixujem ovocie, zeleniu - čerstvé, práve dostupné podľa sezóny. Odkedy máme doma kompostér, moje raňajky sú aj zero waste. Netvorím teda žiadny odpad. Snažím sa tým viesť spôsob života, ktorým pestujem svoju vitalitu a šetrím životné prostredie. Myslím si, že stojí to za zamyslenie. Naše stravovacie návyky vplývajú na naše zdravie. Nie je jedno čo, kedy, a ako jeme. Vegánstvo je hlavne o tom, že sa stravujeme, žijeme vedomo. Takto si vieme vytvoriť vedome svoju ekologickú stopu. Skôr o tom je vegánstvo. O každedenných rozhodnutiach jednotlivca.

Ďalší článok